Vraag juridisch advies aan onze advocaat huurrecht

Huurt of verhuurt u een woning, appartement of handelspand? Geraakt u verzeild in een huurgeschil omtrent achterstallige huur, huurschade of de vrijgave van de huurwaarborg? Onze advocaat huurrecht is actief in o.a. Antwerpen, Dendermonde, Leuven, Mechelen en Brussel en voorziet juridische ondersteuning voor zowel huurders als verhuurders. Samen brengen we uw huurproblemen spoedig en diplomatisch tot een eind.

img-Familierecht

Wanneer moet u een advocaat huurrecht inschakelen?

Bij woninghuur en handelshuur kunnen zowel huurders als verhuurders tegen problemen aanlopen. Beide partijen komen namelijk niet altijd hun afspraken na en kunnen nalatig, koppig of kwaadwillig zijn. Kleinere discussies zijn vaak onderling op te lossen, maar helaas ontstaan er soms ook ernstige huurgeschillen omtrent de huurwaarborg, huurovereenkomst of huurachterstand. Daarnaast kunnen er conflicten ontstaan bij de huur en verhuur van vakantiewoningen, auto’s, meubels of gereedschap. Biedt een verzoeningsprocedure geen oplossing? Mondt uw huurgeschil uit in een gerechtelijk proces? Dan is het tijd om een advocaat huurrecht te raadplegen.

Onze advocaat huurrecht, gevestigd tussen Dendermonde, Sint-Niklaas en Beveren, is gespecialiseerd in zowel woninghuur als handelshuur en ondersteunt huurders en verhuurders bij mogelijke conflicten. Ze luistert aandachtig naar uw verhaal en staat u bij met deskundig advies op maat. Onze advocaat huurrecht informeert u over uw rechten en verplichtingen als verhuurder en huurder en behartigt uw belangen in de rechtbank. Samen met onze advocaat huurrecht zet u de juiste juridische acties om uw dispuut te beëindigen. Daarnaast helpt ze u een correcte huurovereenkomst op te stellen die voldoet aan alle wettelijke vereisten.

Met welke problemen kunt u te maken krijgen?

Een kraaknet huurappartement of handelspand, een correcte huisbaas en vriendelijke buren. Soms is het te mooi om waar te zijn. Komt u in een van onderstaande scenario’s terecht en lijkt een gesprek niets te verhelpen? Kunt u geen afspraken vastleggen en worden uw rechten geschonden? Dan kunt u een beroep doen op onze ervaren advocaat huurrecht. Op de website van de Vlaamse Overheid vindt u tevens nuttige informatie voor huurders.

 • de huurwoning is beschadigd of niet in orde (vocht, schimmel, lekken…)
 • problemen met de opzeg van uw huurcontract
 • problemen met uw buren (geluidsoverlast, intimidatie, vernieling…)
 • verhuurder weigert borg terug te betalen
 • verhuurder komt de huurwoning te pas en te onpas binnen
 • verhuurder verkoopt het huis of wil zelf in het huis wonen
 • verhuurder verbreekt huurcontract plots
 • verhuurder wil verbouwen

Een goede verstandhouding met uw huurder bekomen, is niet altijd zo eenvoudig. Ondervindt u een van onderstaande problemen met uw huurder? Wilt u uw huurder daarom uit huis zetten? Onze advocaat huurrecht neemt alle mogelijke oplossingen samen met u onder de loep. Meer informatie over uw verplichtingen en rechten als verhuurder vindt u op de website van de Vlaamse Overheid.

 • huurder betaalt niet of heeft een huurachterstand
 • huurder weigert woning te verlaten
 • huurder is plots verdwenen zonder een adres achter te laten
 • huurder verwaarloost of beschadigt het gehuurde pand
 • problemen met de onderverhuur van uw pand
 • de handelszaak van de huurder gaat failliet

Het verschil tussen woninghuur en handelshuur

Bij woninghuur en handelshuur gelden er gedeeltelijk andere regels. Hieronder legt onze advocaat huurrecht uit wat de grootste verschillen zijn en welke wetgeving gevolgd moet worden.

Huurt of verhuurt u een woning of appartement, dan moeten de huurder en verhuurder een huurovereenkomst opstellen en ondertekenen. Daarnaast moeten ze de woninghuurwet strikt navolgen. Deze is in het leven geroepen om alle partijen te beschermen die bij de woninghuur betrokken zijn.

De woninghuurwet verschaft richtlijnen omtrent onder andere de huurwaarborg, de duur van de huurovereenkomst, de herziening van de huurprijs, de onderverhuring, de opzegging van het huurcontract en de herstellingen waarvoor de verhuurder verantwoordelijk is. Huurcontracten die zijn afgesloten vóór 1 januari 2019, blijven de federale huurwet volgen. Huurcontracten die zijn afgesloten vanaf 1 januari 2019, moeten het nieuwe Vlaamse Woninghuurdecreet volgen. Onze advocaat huurrecht geeft u graag verdere informatie over de woninghuurwet en alles wat erbij komt kijken.

Naast een woning of appartement kunt u ook een pand huren om een handelsactiviteit in onder te brengen. In dat geval gelden de regels van de handelshuurwet. Deze wet is dus enkel bedoeld voor handelszaken of handelaars, zoals winkels, banken, horecazaken, reisagenten en vastgoedmakelaars. De richtlijnen voor handelshuur zijn met andere woorden niet van toepassing voor vrije beroepen (accountants, advocaten, architecten, apothekers, artsen, dierenartsen, notarissen, tandartsen…).

Het voordeel? Als handelshuurder geniet u veel meer bescherming met een handelshuurovereenkomst in vergelijking met een gewone huurovereenkomst. Het contract wordt onder andere afgesloten voor minstens 9 jaar en na afloop van het huurcontract krijgt u als eerste de kans om de overeenkomst te hernieuwen. Zo kunt u uw zaak steeds met een gerust hart verderzetten. Contacteer onze advocaat huurrecht gerust voor advies of extra informatie rond de handelshuurwet.

Huurgeschil? Onze advocaat huurrecht staat voor u klaar

Als u een woning, appartement of handelspand huurt of verhuurt, wilt u uiteraard dat dit vlot verloopt. Helaas treedt er bij elk intermenselijk contact wel eens een conflict op. U kunt eerst een verzoeningsprocedure opstarten en zo hopelijk onderling tot een akkoord komen. Lukt dit niet, dan kunt u een gerechtelijke procedure opstarten in samenwerking met onze gekwalificeerde advocaat huurrecht. Vanuit een open, onpartijdige en empathische houding luistert ze naar uw verhaal en naar uw versie van de feiten. Nadien zet onze advocaat huurrecht alles op alles om uw belangen in de rechtbank te verdedigen. Met haar onvermoeibare doorzettingskracht en jarenlange ervaring tracht ze een oplossing te bieden waarin u zich volledig kunt vinden. Onze advocaat huurrecht is makkelijk bereikbaar en pleit voor de rechtbanken van Dendermonde, Antwerpen, Leuven, Mechelen, Brussel en Gent.

background-cta

Op zoek naar een advocaat huurrecht?

Contacteer onze advocaat huurrecht om de problemen met uw huurder of verhuurder deskundig aan te pakken.

STEL ONS UW VRAAG!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.